United Tastes of America 

Vítězkami soutěže se staly studentky Chudášová a Krotká z Gymnázia Olgy Havlové s receptem Apple pie. Gratulujeme!

Vítězný recept:

Apple pie ingredients

Apple pie (filling):

• 6-7 apples (7 cups thinly sliced)
• 1 1/2 tsp cinnamon
• 8 Tbsp unsalted butter
• 3 Tbsp  all-purpose flour
• 1/4 cup water
• 1 cup granulated sugar
• 1 egg , + 1 Tbsp water, for egg wash

Pie crust:

• 2 1/2 cups all-purpose flour, plus more to dust
• 1/2 Tbsp granulated sugar
• 1/2 tsp sea salt
• 1/2 lb COLD unsalted butter, (2 sticks) diced into 1/4″ pieces
• 7 Tbsp ice water, (7 to 8 Tbsp)

Apple pie recipe

  1. Make the pie crust recipe and chill per instructions while preparing the filling. Preheat oven to 425˚F.
  2. Melt butter in a medium saucepan over medium heat. Whisk in 3 Tbsp flour then simmer for 1 minute, whisking constantly. Whisk in 1/4 cup water and 1 cup sugar and bring to a boil. Reduce heat and continue simmering for 3 minutes, whisking frequently then remove from heat.
  3. Peel, remove cores, and thinly slice 7 cups of apples and place them in a large bowl. Sprinkle the top with 1 1/2 tsp cinnamon and toss to combine. Pour the sauce over the apples and stir to coat the apple slices.
  4. Sprinkle your work surface with flour and roll out the bottom pie crust to a 12″ diameter circle. Wrap it around your rolling pin to transfer it to the 9″ pie plate. Add apple mixture, mounding slightly in the center and being careful not to get the filling on the edges which would make it difficult to seal.
  5. Roll the second crust into an 11″ round and cut into 10 even-thickness strips using a pizza cutter. Arrange strips in a woven lattice pattern over the top (see video tutorial). Beat together 1 egg and 1 Tbsp water and brush the top with egg mixture.
  6. Bake at 425˚F in the center of the oven for 15 minutes. Reduce the heat to 350˚F and continue baking for another 45 minutes or until the apples are soft and the filling is bubbling through the vents.* Rest at room temp 1 hour before serving.

Pie crust recipe

  1. Place flour, sugar and salt into the bowl of a food processor and pulse a few times to combine.
  2. Add cold diced butter and pulse the mixture until coarse crumbs form with some pea-sized pieces then stop mixing. Mixture should remain dry and powdery. 
  3. Add 7 Tbsp ice water and pulse just until moist clumps or small balls form. Press a piece of dough between your finger tips and if the dough sticks together, you have added enough water. If not, add more water a teaspoon full at a time. Be careful not to add too much water or the dough will be sticky and difficult to roll out.
  4. Transfer dough to a clean work surface, and gather dough together into a ball. Divide dough in half and flatten to form 2 disks. Cover with plastic wrap and refrigerate 1 hour before using in recipes that call for pie crust.

United Tastes of America byla kulinářská soutěž pro veřejnost o kuchařku plnou receptů, které se inspirují tradiční kuchyní všech padesáti amerických států, Washingtonu D.C. a třech amerických teritorií – United Tastes of America: An Atlas of Food Facts & Recipes from Every State! 

Pravidla soutěže: 

  1. Připravte pokrm, který se vaří v USA nebo je inspirován americkou kulturou.
  2. Pokrm naservírujte, vyfoťte a fotku spolu s receptem zašlete do 31. 10. na american.center@kmo.cz nebo recept zveřejněte v příspěvku na Instagramu a označte nás v něm: @american_center_ostrava

Recepty nám můžete zasílat v českém i anglickém jazyce.

V průběhu července a srpna budeme v příbězích na Instagramu a Facebooku průběžně zveřejňovat tradiční americké recepty, kterými se můžete inspirovat. 

Výherce soutěže jsme vylosovali 1. 11. 2024. 

Nejzajímavější recepty zveřejníme na našich sociálních sítích. 

Děkujeme všem zúčastněným za zaslání krásných receptů!

Účastí v soutěži souhlasíte se zpracováním osobních údajů pro účely soutěže a se zveřejněním soutěžního příspěvku spolu se jménem autora na sociálních sítích Amerického centra.